ДИСКО ТОПКА или Disco Disco Disco !!!

ВАШАТА ЗАБАВА , ВО ДНЕВНАТА СОБА, ИЛИ НА ТАВАНОТ…..ИЛИ….ВО СПАЛНАТА СОБА

 

Она што вообичаено денес се нарекува “диско топка” најпрво се користело во ноќните клубови во 1920-тите. Прв пример може да се види во секвенцата на ноќен клуб во Берлин: “Die Sinfonie der Großstadt”, германски филм од 1927 година.

Во 60-тите, 70-тите и 80-тите години, овие уреди биле стандардно парче опрема во дискотеки и до крајот на 20 век, името “диско топка” стана доста популарно.

Денес е повторно неизоставно парче во сите клубови и барови.

 

Мадона користела 2-тонска диско топка, која била украсена со кристали од Сваровски од 2 милиони долари за нејзината Конфесионална турнеја во 2006 година.

 

 

ТЕХНИЧКИ : Диско топка (исто така позната како огледална топка или сјајна топка) е приближно сферичен објект кој ја рефлектира светлината насочена кон него во многу правци, создавајќи комплексен приказ. Нејзината површина се состои од стотици или илјадници сакленца, речиси сите приближно иста форма и големина, и секоја од нив има огледална површина. Обично се монтира над главите на присутните луѓе, придвиќувана со мотор кој предизвикува постојано да се ротира на вертикална оска и осветлена со рефлектори, така што стационарните гледачи ги доживуваат зраците од светлина што трепкаат над нив, и гледаат огромен број точки од светлина кои се вртат по ѕидовите на собата.

 

Најголем избор на сите видови ДИСКО ТОПКИ  и придружни елементи побарајте ТУКА